In 2018 begonnen Koen Bartijn (dramaturg) en ik het kunstinitiatief Antidote: een project waarmee we tijdens het maken en organiseren van kunst(evenementen) experimenteren met collectieve en non-hiërarchische samenwerkingspraktijken geïnspireerd op de filosofie van de Commons. Antidote ontstond vanuit het verlangen een beweging binnen de podiumkunsten in gang te zetten met een praktijk waarin solidariteit, vertrouwen en samenwerking centraal staan, en waarin op verschillende niveaus een antwoord wordt geformuleerd op de competitie, hiërarchische machtsstructuren en het individualisme waartoe jarenlang neoliberaal beleid ons werkveld heeft aangezet.

 

Onze eerste manifestatie was Antidote Festival 2019, een driedaags dans en performance festival als laboratorium voor gemeenschappelijk cureren en democratische besluitvorming, waarbij het uitgangspunt was dat de groep makers en performers zo veel mogelijk verantwoordelijk was voor de eigen, gedeelde werkomstandigheden. 

 

Middels festivals, performances, jams en artistiek onderzoek - waarin ontmoeting tussen makers onderling en makers en publiek altijd centraal staat - manifesteert Antidote zich sindsdien als een doorlopende zoektocht naar gemeenschappelijkheid, samenwerking en solidariteit tussen makers, en als een oefening in de zelf-organisatie van kunstenaars. Aan Antidote is inmiddels een netwerk van internationale podiumkunstenaars uit verschillende disciplines verbonden, dat bij elk project in verschillende samenstellingen samenwerkt als tijdelijk, nomadisch collectief. 

 

Sinds 2020 is creatief producent Bibi Scholten van Aschat deel van het kernteam van Antidote.

Scroll naar beneden en klik op de afbeeldingen voor meer informatie over de projecten van Antidote.

Antidote

vorige / volgende project